כאשר שופט בבית המשפט מוצא שהנאשם אשם במיוחס לו בכתב האישום, הוא מרשיע אותו בעבירה (עפ"י הודאתו או על סמך ההוכחות במשפט). לאחר ההרשעה בבית המשפט, השלב הבא הוא שלב הטיעונים לעונש, וקביעת גזר הדין (העונש) של המורשע.
חשוב לדעת – לא כל ביצוע עבירה פלילית גורר אחריו בהכרח הרשעה בפלילים, שההשלכות שלה עלולות להיות קשות מאוד לעתידו של הנאשם. אנשים רבים מעוניינים למחוק את הרישום הפלילי בגין העבירה שביצעו, בשל ההשפעות מרחיקות הלכת שיש להן, הן בהווה והן בעתיד.
מהן ההשפעות השונות של רישום פלילי בהמשך החיים האישיים והמקצועיים?
רישום פלילי משפיע בצורה באופן מהותי על חייהם של מורשעים בעבירות במשפט פלילי:
- עבודה וקריירה – יש מספר רב מאוד של תפקידים בהם אדם אינו יכול לעסוק או שרישיונו המקצועי נשלל לאחר הרשעה פלילית. (לדוגמא – רופאים, רואי חשבון, עורכי דין ונהגים בתחבורה ציבורית לא יוכלו לעסוק במקצועם לאחר הרשעה בפלילים). אדם עם רישום פלילי לא יוכל להתקבל לעבודה במשרדים ממשלתיים או לעבודה בתחום הביטחוני. הרשעה בפלילים עשויה למנוע מהמורשע קידום מקצועי (מינוי לדירקטור, סמנכ"ל או מנכ"ל), כמו כן כל משרה המבוססת על יחסי אמון, מוטלת בספק אחרי הרשעה בפלילים, וזאת מכיוון שתפקידים רבים דורשים עבר פלילי נקי וגיליון הרשעות ללא רבב.
- רישיון נשק – אדם המורשע בפלילים מאבד את הזכות לרישיון לנשק.
- השפעה על הדימוי העצמי – כאשר אדם מורשע בעבירה פלילית, הרשעתו נרשמת במרשם הפלילי למשך תקופה ארוכה מאוד ומכתימה את שמו הטוב.
- אשרת כניסה לחו"ל – מדינות רבות לא מאפשרות כניסה לשטחן לאדם שהורשע בפלילים.
האם יש קריטריונים לאי הרשעה? מהו תיק פלילי ללא הרשעה?
ישנן מספר דרכים לסיום הליך פלילי ללא הרשעה (במיוחד כאשר זאת הפעם הראשונה בה אדם נתקל ברשויות החוק בגין עבירה פלילית):
- אי הרשעה – הכלל הוא שעל ביצוע עבירה – מרשיעים את העבריין, והחריג הוא הימנעות מהרשעה.
הימנעות מהרשעה אפשרית בהתקיים שני תנאים:
- הרשעת הנאשם עלולה לפגוע פגיעה קשה בשיקומו.
- סוג העבירה אותה ביצע הנאשם מאפשר לוותר על הרשעתו, מבלי שייפגעו שיקולי ענישה אחרים.
בדר"כ, לתיקים שיסתיימו ללא הרשעת הנאשם, יתלווה עונש בדמות של"צ – שירות לתועלת הציבור (לא מדובר בעבודות שירות!).
- חנינה – ניתן לפנות לנשיא המדינה בבקשת חנינה, שבמסגרתה יקצר הנשיא את הזמן שיש להמתין עד להתיישנות העבירה ומחיקתה. חשוב לדעת שהענקת חנינה היא אירוע יוצא דופן וניתן רק במקרים מיוחדים בלבד בשל נסיבות חיים, סיבות בריאותיות, תרומה מיוחדת לחברה וכו'.
- ברוב המקרים, אי הרשעה/ביטול הרשעה יתאפשרו רק בכפוף לתסקיר של שירות המבחן – מסמך שמכין שירות המבחן ובו המלצה לבימ"ש לסיים את ההליך המשפטי נגד הנאשם ללא הרשעה. שירות המבחן ייפגש עם הנאשם, יאסוף פרטים לגביו וישמע את עמדת הנאשם לגבי נסיבות ביצוע העבירה שביצע.
מה החשיבות של ייצוג משפטי עי" עורך דין פלילי מנוסה?
סיום של הליך פלילי ללא הרשעה הינו מכריע עבור נאשמים רבים ועשוי להשפיע על חייהם באופן גורלי. עו"ד מיומן ומנוסה יכול להביא לגרום לסגירת התיק הפלילי עוד טרם הגשת כתב אישום ע"י פגישה ומו"מ עם התובע, או הגשת בקשה מבית המשפט להימנע מהרשעה בשל השפעת ההרשעה על תחומי החיים של הנאשם, משפחתו וסביבתו.
משרד עורך דין רן תגר הוא בעל ניסיון רב בקשת רחבה מאוד של נושאים בתחום עבירות פליליות: עבירות אלימות, סמים (החזקה, סחר, גידול, ייבוא וחילוט רכוש), עבירות מין (אונס ומעשים מגונים), עבירות רכוש (שוד, גניבה והתפרצות), פשע מאורגן, דיני הסגרה ועוד.
לעו"ד רן תגר נאמנות בלתי מתפשרת לקהל לקוחותיו אותם הוא מייצג במגוון הליכים: ייעוץ לחשודים בחקירות, ייצוג בהליכי מעצר, הכנת תיקים וניהולם, ניהול מו"מ עם התביעה, ייצוג בערעורים ובעתירות ועוד. ההמלצות על עו"ד רן תגר עוברות בין לקוחותיו הרבים בשל יכולתו הייחודית לזכות בתיקים סבוכים ומורכבים מאוד – גם אלו שנראים פעמים רבות כחסרי סיכוי.
אם ברצונכם לשמוע אינפורמציה נוספת על אי הרשעה רישום פלילי, עורך דין פלילי רן תגר ישמח לשוחח עמכם. אתם מוזמנים לצור איתנו קשר בטלפון: 072-2435333, בטלפון נייד: 050-7441415 או באימייל: ran@tagarlaw.com או צרו קשר כאן.
עו"ד רן תגר זמין עבורכם בכל שעות היממה!