סיווג עבירות בעונשין

חוק העונשין מבדיל באופן עקרוני בין שלושה סוגים של עבירות פליליות: חטא, עוון ופשע. לסיווג עבירות בעונשין יש מספר משמעותיות, כפי שיוסבר מייד, הן מבחינת חומרת העבירה והענישה, הן מבחינת תקופת ההתיישנות עליה והן בהיבטים נוספים. במאמר הבא נבחן את סוגי העבירות הפליליות ונביא מספר דוגמאות לעבירות חטא, עוון ופשע.

שלושה סיווגי עבירות בחוק העונשין

אם כן, יש שלושה סוגי עבירות בחוק העונשין. על הקטגוריה הקלה ביותר נמנות עבירות מסוג חטא, שהינן עבירות שהענישה המרבית עליהן היא עד 3 חודשי מאסר, שלא ניתן להטיל בגינן קנס גבוה מזה שאפשר להטיל על עבירות שלא נקבע עבורן סכום הקנס. הקטגוריה השנייה היא של עבירות מסוג עוון, שהינן עבירות שהעונש המרבי המוטל בגינן הינו גבוה יותר מ- 3 חודשים אך פחות מ- 3 שנים, וכמו כן שהקנס המוטל בגינן אינו יכול להיות גבוה מזה שניתן להטיל על עבירות שלא נקבע עבורן סכום. ולבסוף, הקטגוריה החמורה ביותר היא של עבירות פשע, שהעונש המרבי בגינן אינו נמוך מ- 3 שנים והרף המקסימאלי יכול להיות מאסר עולם, או בעבירות מסוימות גם עונש מוות.

כמה דברים שחשוב לדעת

ראשית, חשוב להזכיר שהעונשים האמורים לעיל בגין 3 הקטגוריות הינן עונשי מקסימום, כלומר הרף המקסימאלי שאותו יכול בית המשפט לגזור – ולא מעליו. כמעט תמיד, הענישה תהיה פחותה מהמקסימאלית. שנית, בעבירות פליליות רבות ישנן "נסיבות מחמירות" שבגינן עלול להיות מוטל עונש חמור יותר, למשל סכומי כסף גבוהים בעבירות צווארון לבן, תקיפה לה שותפים יותר משני אנשים, אלימות כנגד בן משפחה, עבירת מין כנגד קטין, וכדומה.

בנוסף, לסיווגים השונים של העבירות הפליליות יש משמעות גם מבחינת ההתיישנות. כך למשל, בעבירות חטא שהן כאמור הקלות ביותר תקופת ההתיישנות היא שנה אחת בלבד, בעבירות מקטגוריית הביניים של החומרה תקופת ההתיישנות היא 5 שנים, ואילו בעבירות פשע תקופת ההתיישנות היא 10 שנים. עם זאת, במידה ומדובר בעבירת פשע שדינה מאסר עולם או מוות, תקופת ההתיישנות היא 20 שנה, ואילו בעבירת רצח אין תקופת התיישנות בכלל.

יש לציין כי בעבירות עוון ופשע העובדה שאדם נמצא תחת חקירה או מוגש כנגדו כתב אישום, אינה עוצרת את ההתיישנות, ואילו בעבירות חטא ההתיישנות נעצרת. בנוסף, במידה שעל אדם הוטל עונש אך הוא לא החל לרצותו, או אם החל לרצותו אך העונש הופסק באמצע, לא ניתן יהיה לחדשו בעבירות חטא אם עברו 3 שנים, בעבירות עוון 10 שנים, ובעבירות פשע 20 שנה.

דוגמאות לעבירות מסוג חטא, עוון ופשע

על רשימת עבירות חטא, שהעונש המקסימאלי שמוטל בגינן הוא עד 3 חודשי מאסר, נמנית למשל הפרת חובת דיווח. על פי חוק העונשין, עבירה זו מתקיימת כשר לאדם יש יסוד סביר לחשוב כי נעבר עבירה כנגד קטין או חסר ישע, בידי אדם האחראי עליו. במקרים כאלו יש חובה לדווח אל החשד למשטרה או לפקיד הסעד במחלקת הרווחה בהקדם האפשרי, ומי שאינו עושה זאת מבצע למעשה עבירה שדינה עד 3 חודשי מאסר. יש לציין כי אם מדובר באנשי מקצוע כגון פסיכולוג, רופא, מורה וכדומה שאינם מדווחים, הענישה המרבית כבר עולה ל- 6 חודשי מאסר.

לעומת זאת, על רשימת עבירות עוון נמנית, שהענישה המרבית עליהן היא עד 3 שנות מאסר, נמנות למשל עבירות הסגת גבול, הטרדה מינית, תקיפה, איומים וגניבה. עבירת גניבה מתרחשת כאשר אדם נוטל מבעלים חוקיים ובלי הסכמתם או ידיעתם נכס מסוים שיש לו ערך. זאת, מבלי שתבע בתום לב את הזכות לאותו הנכס ובכוונה לשלול אותו לתמיד מהבעלים. הענישה המרבית בגין עבירה זו היא עד 3 שנות מאסר.

ואולם, בנסיבות מיוחדות הענישה יכול להגיע ל- 4 שנות מאסר, כמו גניבת נכסים תרבותיים, רכוש שהינו חלק מתשתיות ציבוריות ותוצרת חקלאית. כמו כן, ישנן נסיבות מחמירות שבהן הענישה על גניבה יכולה להגיע ל- 7 שנות מאסר, כגון כניסה של רכוש בסכום של יותר מ- 500 אלף ₪, גניבה על ידי מנהל בכיר מהחברה, גניבה ממעסיק בסכום של מעל ל- 1,000 ₪ ועוד. לעיתים הענישה על גניבה יכולה להגיע גם ל- 10 שנות מאסר, למשל גניבה של עובד ציבור.

לבסוף, על רשימת עבירות פשע שהענישה המרבית עליהן היא מעל 3 שנות מאסר, נמנות בין היתר אונס, רצח, סחר בסמים ועוד. עבירת אינוס מוגדרת כבעילת אישה שלא בהסכמתה החופשית, או במרמה או בהסכמתה של קטינה מתחת לגיל 14 שנים, או במצב של חוסר הכרה, או ניצול לקות נפשית או שכלית. הענישה על עבירה זו היא עד 16 שנות מאסר, ובנסיבות מחמירות כמו אינוס תוך איומים בנשק, גרימת חבלה גופנית ועוד – הענישה עשויה להגיע עד ל- 20 שנות מאסר.

לפרטים נוספים ולקבלת סיוע משפטי פנו אל עו"ד רן תגר בטלפון 050-7441415.

יצירת קשר

השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

דילוג לתוכן