זומנת לחקירה במצ"ח, או חמור מכך – חוקרי מצ"ח הגיעו לבסיס שלך ולקחו אותך לחקירה, בלי הודעה מראש.
לא נעים, מרתיע, מה עושים?!
הדבר הראשון והחשוב מכל הוא לא לנהל את המשבר הזה בעצמך – אין לך השכלה משפטית, ואתה נכנס לסיטואציה שאינך מכיר.
שלב החקירה הוא שלב קריטי בהליך המשפטי, ולרוב יכתיב את המשך התנהלות התיק שנפתח לך, ולכן חייבים לקבל ייעוץ מקצועי מעו"ד פלילי צבאי.
פעמים רבות בוחר/ת החייל/ת העומדים בפני חקירה לוותר על ייעוץ משפטי מטעמים שונים (רצון לחסוך בכסף, חוסר הבנה של המצב הבעייתי בו הם נמצאים, ואפילו ויתור על זכות הייעוץ לאחר שהחוקר משכנע אותם כי אין להם צורך ממשי בכך) – זו טעות שעלולים לשלם עליה מחיר כבד ביותר, שיתבטא בין השאר בחירות החייל החשוד, העלול להישלח לכלא בעקבות טעות זו.
איך מצ"ח הגיעו דווקא אלי??
ישנן מספר תשובות אפשריות –
הגשת תלונה: במקרים בהם נפגע אדם (עבירות אלימות, עבירות מין, עבירות רכוש וכו') – הוגשה תלונה המחייבת פתיחה בחקירה.
מידע מודיעיני: "מקור" אשר מסר מידע לגבי החייל על ביצוע עבירות פליליות – רלבנטי במיוחד לעבירות סמים.
הפללה: ע"י אדם אחר (שייתכן והיה שותף לעבירה – כמו למשל שימוש בסמים בצוותא) או ע"י עקבות שמשאירים בטלפון הסלולרי למשל – תכתובות בנושאים פליליים, תמונות בעייתיות וכו'.
פעילות יזומה: הפעלת סוכן סמוי – רלבנטי לעבירות של סחר בסמים, סחר באמל"ח (נשק) ועבירות רכוש.
מעצר ע"י "משטרה כחולה": אם נעצר חייל "באזרחות" ע"י משטרה כחולה, יועבר לרוב הטיפול בו לידי מצ"ח.
החקירה עצמה:
- החקירה תתחיל באזהרה, בה נאמר לחייל באלו עבירות הוא חשוד, וכן בהקראת זכויותיו – זכות השתיקה והזכות להתייעץ עם עו"ד.
אני שב ומדגיש – נתנו לך זכות להתייעץ עם עו"ד? אל תקל בכך ראש. השתמש בזכות הזו, ועמוד על כך שהחקירה תתחיל רק לאחר ששוחחת עם עו"ד פלילי (ולא, חבר של אחיך שהוא עו"ד אך עוסק בחוזים – לא נחשב).
- לפני שתתחיל החקירה באופן רשמי, עשוי החוקר לקיים עמך "שיחת תשאול" שהיא כללית יותר באופייה, ועל פניו אינה פורמלית. החוקר יאמר לך כי השיחה אינה מתועדת, וינסה לשכנע אותך "לשחרר" מידע שעלול להפליל אותך מבלי שתשים לב.
אין כזה דבר "שיחה off the record". הכל מתועד בצורה זו או אחרת, וייתכן מאוד שחרף מה שהבטיח השוטר – השיחה ביניכם בכל זאת מוקלטת על ידו.
- אתה לא מדבר עם החוקר מלה מטוב ועד רע עד שמגיע סנגור מטעמך ומייעץ לך לפני החקירה.
אינך מורגל בסיטואציה זו, ועל כן אל תנסה לנהל את המשבר הזה בכוחות עצמך. כן, זה משבר. וכשיש משבר – קוראים למקצוען שיטפל במשבר וינהל אותו לפי מיטב כישרונו וניסיונו.
עליך להבין דבר בסיסי – עבור החוקר, עורך הדין שלך מהווה מטרד. עורך הדין מעכב את תחילת החקירה, וכשיגיע – ייעץ לך עצות שמטרתן להגן על עצמך, דבר אשר יקשה על החוקר לסיים את החקירה בהצלחה מבחינתו.
במקרים רבים לקוחותיי אמנם קיבלו מהחוקר את האפשרות להתקשר לעו"ד, אולם באותה נשימה ניסה החוקר לשכנע אותם לוותר על זכות חשובה זו, כשהתירוצים והסיבות מגוונים:
- "מאוחר עכשיו, אף עו"ד לא יענה לך".
- "בשביל מה לך עו"ד, זה תיק קטן, בוא נגמור עם זה כבר".
- "אם נצטרך לחכות לעו"ד, אני אצטרך לעצור אותך הלילה ורק מחר נמשיך בחקירה".
- "אם אתה אומר שאתה חף מפשע, למה אתה צריך עו"ד"?
ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה, כשמטרת-העל של החוקר היא בעצם למנוע ממך את הזכות לקבל ייעוץ משפטי מאיש מקצוע, בעוד שמדובר בזכות חשובה מאין כמותה שנקבעה בחוק ובשורת פסקי דין של בית המשפט העליון.
אל תיכנע למכבש הלחצים הזה, שמשרת אך ורק את האינטרסים של החוקר!!
עו"ד פלילי מקצועי יהיה זמין עבורך 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. ימי חול, שבתות, חגים, חורף או קיץ – כעו"ד פלילי אני יודע שלקוחות נוטים להיעצר בשעות שאינן תמיד נוחות להם, ולכן ענין הזמינות שלי הוא קריטי עבורם.
כאשר אתה נפגש עם עורך הדין שהגיע לתחנה על מנת לייעץ לך, היה גלויים אתו. אל תחסוך בפרטים, גם אם העבירה בה אתה חשוד מביכה (עבירות מין, הטרדה, וכיו"ב) – אם תמנע מידע מעורך הדין כי חשבת שהמידע הנ"ל אינו רלבנטי או שהוא מסב לך בושה ואי נעימות – אתה פוגע בעצמך בלבד: המידע שתמסור לעורך הדין יהיה חלקי, והייעוץ שלו יהיה חסר בהתאם.
- לחוקר (או לחוקרים) יש מגוון תרגילי חקירה באמתחתם.
ייתכן והוא יטיח בך כי חבריך הפלילו אותך. ייתכן כי יציב בפניך תיק עבה דחוס במסמכים, ויגיד לך כי התיק נגדך כבר "תפור".
כאשר החוקר מטיח בך כי יש בידו ראיות חותכות לגבי אשמתך – בקש שיציג בפניך ראיות אלה. במקרים רבים אין לו כל ראיה והוא ינסה להלחיץ אותך על מנת שתודה.
אחוז ניכר מהודעות החשודים המפלילים את עצמם נובע מהלחץ הפסיכולוגי המופעל ע"י החוקרים. אל תתן להם את התענוג הזה ואל תשחק להם לידיים.
יכול להיות שבמהלך החקירה ייכנס חוקר נוסף שיתחיל לצעוק עליך ולאיים ("החוקר הרע").
במקרים אחרים – משאירים החוקרים את החשוד "לבד" בחדר עם מעורב נוסף בתיק – היזהר מלהחליף עמו מלה!
אל תתרגש. פעמים רבות מדובר, כאמור, בתרגילי חקירה בלבד, במהלכם מנסים לתעתע בחשוד ולגרום לו להודות על סמך "ראיות" שאינן קיימות כלל, אלא למראית עין.
רק זכור שלא להתחיל להשיב להם על שאלות עד שיגיע עו"ד פלילי צבאי לייעץ לך.
- ייתכן ועורך הדין ייעץ לך לשמור על זכות השתיקה. במקרים אחרים, ייתכן ועו"ד ייעץ לך למסור גרסה שעשויה לנקות אותך מחשד.
בצע את מה שייעץ לך עורך הדין לעשות – זה לא הזמן להתחיל להגדיל ראש, להתחיל לייצג את עצמך ולעשות דברים שלא הומלץ לך לעשותם [כמו למשל לשוחח עם עצורים נוספים שאתך בחדר (ייתכן ואחד מהם הוא מדובב משטרתי שנמצא שם על מנת לפתות אותך לדבר), לשבש חקירה באמצעות זיהום בדיקות שתן, לנסות להעלים ראיות וכו'].
- מה להגיד לחוקר??
זכותך לשתוק בחקירה כפי שהחוקר יידע אותך. לשתיקה זו יש השלכות – אם יש חשד נגדך ואינך מוסר גרסה אלא בוחר לשתוק – שתיקתך עלולה לחזק ראיות שכבר קיימות נגדך (ההיגיון פשוט – אדם שאין לו מה להסתיר, סביר להניח שימסור גרסה שתנקה אותו מחשד).
אולם במקרים מסוימים עדיף לשתוק, מכיוון שמתן תשובה עלול לסבך אותך יותר משתיקה, או חמור מכך – מסירת פרטים שקריים לחוקר, שיתגלו ככאלה בשלב מאוחר יותר – מפלילה אותך ומסבכת אותך אף יותר.
מכל מקום – כל עוד לא שוחחת עם עורך דין שייעץ לך כיצד לנהוג בחקירה – אתה בכל מקרה לא אומר לחוקר מלה.
- עליך להקשיב לשאלות החוקר, לחשוב עליהן ורק אז לבחור אם לשתוק או לענות, ואם בחרת לענות – מה ואיך להגיד בדיוק.
עליך לענות תשובות קצרות וממצות, ללא הרחבה מיותרת. שאלות שהתשובה עליהן היא "כן" או "לא" – ייענו בדיוק כך, ללא כל תוספת ("כן, אבל…").
אל תנדב מידע עליו לא נשאלת. הוספת מידע שכזה עלולה לפתוח בפני החוקר כיווני חקירה חדשים שיסבכו אותך עוד יותר.
אל תשער השערות. אם אינך יודע או אינך זוכר את התשובה לשאלה מסוימת – אמור שאינך יודע או זוכר, ואל תנסה להתחבב על החוקר על מנת לרצות אותו.
כאשר אתה נשאל שאלות עובדתיות שניתן לברר אותן בנקל – אין טעם לשקר. אם אתה נשאל האם אתה מכיר את אבי (חברך הטוב מהתיכון), אין טעם להכחיש – ניתן הרי לברר זאת בחיפוש קצר במכשיר הטלפון הנייד שלך ולמצוא תכתובות חבריות ולבביות ביותר בינך לבין אבי. הבנת?
שאלות שאתה מרגיש שתשובה עליהן תסבך אותך – ניתן לשמור על זכות השתיקה, או לענות בצורה שניתנת לפרשנות, על מנת שלא ישתמשו בתשובתך נגדך בשלב מאוחר יותר.
- מה לא לעשות?
- לא להתחצף לחוקר, ולהשתדל לענות בנימוס ובנחת (למרות שהוא ינסה להלחיץ ולהוציא אותך מהכלים).
- לא להילחץ – לשקול כל מלה שיוצאת מפיך.
- לא לנסות לשבש את החקירה בשום אופן, לרבות באמצעות העלמת ראיות.
- לא להישבר ולא להראות לחוקר חולשה ושבירה שלך כתוצאה מהלחץ שהופעל עליך – הפגנת חולשה תדרבן אותו להמשיך בכיוון בו הוא החל. אם החוקר יראה שהלחץ שהוא מפעיל עליך אינו עובד – הדבר ישחק לטובתך.
- בשום אופן לא להציע לחוקר לשתף פעולה, בין אם ע"י הודיה בחשדות ובין אם ע"י מסירת מידע מפליל על אחרים ונכונות לשמש עד תביעה כנגד אחר. הצעה כזו מצדך (והדגש הוא על הצעה שאתם יזמת) מראה באופן מפורש על תחושת אשמה ומעורבות בחשדות המיוחסים לך, ואם לא תחפוץ המשטרה בעזרתך, היא תמנף את הצעתך לטובתה ותטען כי הצעתך מהווה "ראשית הודיה".
- אופי החקירה:
נכון, זה מצב לא נעים. כל אחד היה מעדיף להימנע מלהיות בחדר קטן עם חוקר שמטיח בו חשדות. אך למרות שאתה חשודים בביצוע עבירה, עדיין יש לך זכויות שאסור בתכלית האיסור לפגוע בהן. הפעולות הבאות פסולות ואסורות:
- אסור לחוקר לפגוע בך, בכל דרך שהיא.
- קללות, איומים, אלימות מכל סוג, התקרבות פיזית מאיימת לעבר פניך – כל אלה פסולים ואף עלולים להוות עבירה פלילית של אותו חוקר.
- המטרת שאלות ע"י שני חוקרים ש"צולבים" אותך בו זמנית, בלי יכולת שלך להשיב.
- חזרה על אותה שאלה עשרות פעמים, עד שתתן לחוקר את התשובה לה הוא מחכה.
- מניעת שינה, אוכל, שתיה ו/או תרופות שהנך נוטלים באופן קבוע.
דגש: אם נלקחת לחקירה ואינך במצב פיזי ראוי כדי לעבור אותה (לאחר לילה ללא שינה, או תחת השפעת אלכוהול וכו') – עדיף לומר זאת לחוקר ולבקש להיחקר לאחר שתנוח.
אולי יעצרו אותך למספר שעות נוספות, אך זה עדיף על מסירת גרסה תחת לחץ, עייפות או השפעת אלכוהול שעלולה לסבך אותך הרבה יותר.
- קרא היטב את כל המלל שנכתב ע"י החוקר. אם נכתב דבר שלא אמרת – בקש מהחוקר למחוק זאת, או כתוב בצד הקטע הספציפי "מסרב לחתום". אם דברים שאמרת לא נכתבו – בקש מהחוקר להוסיפם ועמוד על כך, או הוסף בכתב ידך וחתום ליד.
ההודעה שזה עתה סיימת למסור תשמש את מצ"ח בחקירה, ובהמשך את הפרקליטות בהגשת כתב אישום, ולכן יש חשיבות גבוהה לכך שתחתום רק לאחר שקראת בעיון.
האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי, אלא רק מספק כללי אצבע כלליים למי שנלקח לחקירה.
הסיטואציה של חקירת מצ"ח אכן אינה נעימה, אולם יש לנהוג בקור רוח ולתת לעו"ד מקצועי לטפל בה באמצעות ייעוץ משפטי לחייל החשוד בביצוע עבירה.
התקשרו כעת לצורך קבלת ייעוץ ראשוני ותיאום פגישה: נייד 050-7441415, משרד 072-2435333