ייצוג נפגעי עבירה

פעמים רבות כאשר מתבצעת עבירה פלילית, לנפגע העבירה נגרמת פגיעה גופנית, נפשית ואפילו כלכלית. פגיעה זו עלולה לגרום לטראומה וגם לצלקות (גופניות ונפשיות) בהמשך חייו של הנפגע. במקרים מסוימים חיי קורבן עבירה עלולים להשתנות ללא הכר, ולצערנו לעיתים אף באופן בלתי הפיך. הפוגע יכול להיות אדם זר, אך לפעמים מדובר בקרוב משפחה או מכר של הנפגע (מעסיק, שכן וכו'). ההתמודדות עם הפגיעה אינה פשוטה והגשת תביעה כנגד הפוגע דורשת תעצומות נפש וחוסן נפשי. מצד שני, תביעה שכזו יכולה לעזור לנפגע בתהליך השיקום וההחלמה, ולהקל עליו במקצת למרות הנזק שנגרם לו. הפיצוי הכספי מאפשר ומסייע לנפגע לצמצם את הסבל והעוגמה שנגרמו לו (באמצעות עזרה וטיפולים פסיכולוגיים, טיפולים רפואיים ועוד).

המחוקק בישראל הבין את החשיבות העצומה שיש לפיצוי (בדרך כלל כספי) עבור הפגיעה בנפגע העבירה והעביר את הצעת חוק זכויות נפגעי עבירה שהתקבלה ללא כל התנגדות. בשנת 2001 נחקק בישראל "חוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001"; חוק זכויות נפגע עבירה מגדיר את זכויות נפגעי/ות העבירה ואף מאפשר להם לקבל אינפורמציה שוטפת ומקיפה על התיק בזמן אמת. כמו כן, החוק מאפשר לנפגעי העבירה להשמיע את עדותם ולהיות חלק מההליך המשפטי (בהתאם לאופי העבירה).

 

מי הם נפגעי עבירה?

לפי חוק נפגעי עבירה, הנפגע הוא למעשה כל אדם הניזוק באופן ישיר ממעשים של עבירה פלילית, כאשר הכוונה היא בדרך כלל לעבירות אלימות או מין על סוגיהן השונים. במידה ונפגע העבירה נפטר, הפיצוי יכול גם להינתן לעיזבון נפגע העבירה (ליורשים של הנפגע מדרגה ראשונה). לשון החוק מחייבת קשר ישיר בין העבירה עצמה לבין הנזק שנגרם.

 

מהי מערכת נפגעי עבירה (מנ"ע(?

מנ"ע מערכת נפגעי עבירה, היא מערכת מידע ממוחשבת המעבירה לאדם שנפגע מעבירות פליליות (או לעו"ד המייצג אותו) מידע על תיק במשטרה ועל הגורם המטפל בו. מערכת מנ"ע שולחת מידע מעודכן לגבי זכות הנפגעים להביע את דעתם במהלך ההליך המשפטי. כמו כן ניתן לקבל מידע בכל הקשור להליך החקירה, ההליך המשפטי וגם מידע לגבי ריצוי העונש של החשוד או הנאשם בביצוע העבירה. את המידע ניתן לקבל הן באינטרנט והן בטלפון באמצעות קוד זיהוי וסיסמה. את הקוד והסיסמה לצורך קבלת המידע במערכת יש לקבל בתחנת המשטרה במעמד של הגשת התלונה ופתיחת התיק או בשלבים מתקדמים יותר של התהליך. הפרטים בתיק מוצגים במערכת נפגעי עבירה תוך 24 שעות מרגע פתיחת התיק.

 

כמה זמן נשמר המידע בתוך מערכת מידע לנפגעי עבירה?

כל האינפורמציה נשארת בתוך אתר מערכת מנ"ע כשנתיים מיום סגירתו של התיק. במידה והפוגע הורשע ונידון למאסר בכלא, האינפורמציה תישאר במערכת כשנתיים לאחר סיום הריצוי של עונש המאסר.

 

זכויות נפגעי עבירה בישראל

חוק זכויות נפגעי עבירה התשס"א -2001 נועד לתת לקורבנות של עבירות פליליות מעמד מיוחד, להגן על כבודם ולאפשר להם מספר רב של זכויות ייחודיות, תוך התחשבות במצבם הרגיש והמורכב:

  • הגנה – הנפגע זכאי להגנה במידת הצורך מהפוגע עצמו או ממקורביו של הפוגע – מניעת מגע או קשר בין הנאשם לנפגע העבירה (הדבר חשוב במיוחד כאשר הנפגע גר יחד עם הפוגע או בקרבת מקום). ניתן לבקש את הרחקת הנאשם מהבית המשותף לפי חוק למניעת אלימות במשפחה.
  • פרטים אישיים – ניתן לבקש לשמור על פרטיות הנפגע ולא למסור את פרטיו האישיים לאף אדם (כולל לעו"ד של הנאשם).
  • עסקת טיעון – הנפגע יכול להביע את עמדתו ולהתנגד לעסקת טיעון עם הנאשם או לסגירת התיק, וגם להביע את עמדתו בבקשות לחנינה או שחרור מוקדם מהכלא של הנאשם.
  • הצהרת נפגע עבירה – הנפגע יכול להגיש תצהיר נפגע עבירה המעיד על הפגיעה בו (נזק גופני, נפשי, כלכלי וכו'). לנפגע יש זכות שהצהרתו תושמע ע"י התובע במהלך המשפט.

 

במקרים של עבירות אלימות או מין יכול בית המשפט להורות על עריכת תסקיר נפגע עבירה (בהסכמת הנפגע בלבד) במקרים של עבירות מין, אלימות חמורה והמתה.

במסגרת תסקיר קורבן עבירה תיערך סקירה על מצבו של נפגע העבירה. התסקיר יבחן בין היתר את הנזק שנגרם לקורבן בין אם מדובר בנזק נפשי, פיזי, משפחתי וכו'.

  • צו איסור פרסום – צו הנועד למנוע פגיעה בשמו הטוב או בחייו של הנפגע.
  • תביעה אזרחית – הנפגע זכאי לתבוע את הפוגע תביעה אזרחית לפיצוי כספי.
  • מידע – נפגע עבירה רשאי לעקוב ולקבל את כל המידע על הליך המשפט באופן שוטף ובזמן אמת כך שהוא יכול להתעדכן לגבי זכויותיו ולקבל מידע ועדכונים על התקדמות הטיפול כדי לדעת מהו השלב של ההליך הפלילי בו הוא מצוי.

 

מה החשיבות של ייצוג משפטי ע"י עורך דין נפגעי עבירה?

ייצוג נפגעי עבירה כבר בשלבים הראשונים באמצעות עו"ד פלילי המתמחה בתחום הוא חשוב ביותר מפני שהוא יכול להבטיח את השמירה על האינטרסים של הנפגע בצורה הטובה ביותר (לעתים קרובות, התביעה עסוקה בניהול התיק נגד הנאשם או בהשגת עסקת טיעון עם הנאשם, בעוד טובת הנפגע, פיצויו ושמירה על זכויותיו אינם תמיד חלק מכך). עורך דין פלילי מיומן יכול לעזור לאדם המוגדר נפגע עבירה בהליך פלילי למצות את הזכויות והפיצויים המגיעים לו עפ"י החוק בישראל.

עורך הדין ילווה את הנפגע ויכין אותו במקרים של עימות עם הפוגע במהלך מתן עדות במשפט, ויסייע במימוש כל הזכויות המגיעות לו. בתיקים מסוימים הליווי בהליך הפלילי עלול לקחת זמן ממושך – מרגע התלונה במשטרה, החלטת התביעה על הגשת כתב אישום, תהליך המשפט עצמו וגם בתקופת המאסר עצמה (הוצאת צו הרחקה, הבעת עמדה בוועדות שחרור וחנינה וכו').

 

עו"ד רן תגר כאן בשבילכם

משרד עורכי דין רן תגר הינו בעל ניסיון רב בקשת רחבה מאוד של נושאים בתחום העבירות הפליליות שכוללות עבירות אלימות, סמים (החזקה, סחר, גידול וחילוט רכוש), עבירות מין (אונס ומעשים מגונים), עבירות רכוש (שוד, גניבה והתפרצות), פשע מאורגן ועוד. לעו"ד רן תגר מציע נאמנות בלתי מתפשרת לקהל לקוחותיו אותם הוא מייצג במגוון הליכים – ייעוץ לחשודים בחקירות, ייצוג נפגע עבירה בהליכי מעצר, הכנת תיקים וניהולם, ניהול מו"מ עם התביעה, ייצוג בערעורים, בעתירות ועוד. ההמלצות על עו"ד רן תגר עוברות בין לקוחותיו הרבים בשל יכולתו הייחודית לזכות בתיקים סבוכים ומורכבים מאוד, גם כאלו שנראים פעמים רבות כאילו הם חסרי סיכוי.

מעוניינים לשמוע מידע נוסף על זכויות נפגעי עבירה? עו"ד רן תגר זמין עבורכם בכל שעות היממה! אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר בטלפון 072-2435333, במספר 050-7441415 או באימייל ran@tagarlaw.com

יצירת קשר

השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

דילוג לתוכן