אזרחים שומרי חוק שמקבלים לפתע הזמנה לחקירה לא צריכים להילחץ, אלא ליצור קשר עם עורך דין פלילי אשר מתמחה בתחום המשפטי המתאים. זאת, על מנת להימנע מהטעויות הנפוצות שנחקרים תמימים עלולים לעשות בלי לדעת וכדי לסיים את ההליכים החקירתיים בצורה היעילה, המהירה והמיטיבה ביותר. אין צורך להתמודד עם זה לבד כשניתן לקבל ייעוץ מקצועי.
איך לדעת מה הן זכויות הנחקרים?
אין ספק שאחד הרגעים המפחידים ביותר של כל האזרחים שומרי החוק הוא הרגע שבו הם מוזמנים לחקירה משטרתית. בדרך כלל, חקירה פלילית נוחתת עליהם כרעם ביום בהיר ושגרת החיים שלהם מופרת כאשר הם מוזמנים לתחנת המשטרה, ואינם יודעים עם מי להתייעץ או להיעזר. הסיטואציה אינה מוכרת להם, והם לא חלמו אי פעם שיגיעו למצב, שעד כה ראו רק בקולנוע ובטלוויזיה.
במצב זה, מתעוררות ומתרוצצות להם בראש שאלות רבות:
- מהן הזכויות שלהם?
- האם הם רשאים לסרב לבוא לחקירה?
- האם כדאי לשמור על זכות השתיקה?
- האם התייעצות עם עורך דין תהפוך אותם בעיני החוקרים לחשודים בעבירה?
- מה כדאי להגיד בחקירה ומה עלול להפליל אותם?
- מהם הפרטים שכדאי לספר?
- האם כדאי להסכים לבצע בדיקת פוליגרף?
טיפים לפני חקירה במשטרה:
- אין צורך או חובה לדבר מבלי לקבל עזרה מעורך דין פלילי המתמחה בתחום.
- יש לדעת את הזכויות המגיעות לנחקרים בחוק ולעמוד על קיומן.
- יש להתייעץ עם עורך דין על מנת לדעת מה הן הזכויות הללו, לוודא קיומן ולהתכונן לסיטואציה על הצד הטוב ביותר.
- לזכור שכל נחקר זכאי לשיחת טלפון וניתן לממש אותה על מנת ליצור קשר עם עורך דין.
- להבין מה סטטוס הנחקר: חשוד או עד.
- זה עשוי להשפיע על הזכויות במהלך החקירה.
- לחשוד יש זכות להתייעץ עם עורך דין טרם ישיב על שאלות, כמו גם לשמור על זכות השתיקה.
- לעד אין זכות שתיקה מלאה בחקירה. אם כי יש לו אפשרות להימנע מלהשיב על שאלות ספציפיות בנסיבות מסוימות.
- הסטטוס עשוי להשתנות מעד לחשוד.
- התייעצות עם עורך דין המתמחה בתחום תסייע לנחקרים להבין כיצד להתנהל נכון ומה הן זכויותיהם בסיטואציה.
חשוב לדעת שלדברים הנאמרים במהלך החקירה יש השלכות משמעותיות על המשך חקירת התיק עצמו
חקירה פלילית יוצרת בלבול, פחד ומתח לנחקרים, והם נמצאים בעמדת נחיתות מול החוקרים המיומנים, שבמקרים רבים יבצעו תרגילי חקירה על מנת לגרום להם לדבר בחופשיות רבה ולעשות טעויות. יש חשיבות גדולה לתשובות הניתנות לשאלות, מפני שהן משפיעות פעמים רבות על ההחלטה האם להמשיך להגשת כתב אישום או לסגור את התיק.
האם כדאי לקבל ייעוץ מעו"ד לפני חקירה, גם כאשר ידוע שלא בוצעה כל עבירה?
בהחלט. כאשר אדם, שאינו בקיא בחקירות משטרתיות, מגיע לחקירה וחושב שיסתדר לבד ובכוחות עצמו, הוא עלול למצוא את עצמו בסיטואציה מסובכת בהרבה ממה שהיה לפניה. יש אנשים הנוטים לחשוב בשגגה שהתייעצות עם עורך דין לפני החקירה עלולה להעיד שהם אכן ביצעו את העבירה ולהציג אותם בעיני החוקרים כעבריינים. חשוב להבין שהחוקרים מבינים שייעוץ לפני חקירה ע"י עורך דין לפני החקירה אינו מעיד על ביצוע עבירה, אלא רק על העובדה שהאדם העומד מולם מגיע מוכן יותר לשאלות המוצגות אליו.
האם חוקרים משקרים בחקירה?
מטרת החוקרים להוציא פרטים רבים ככל הניתן על העבירה שבוצעה. הם ישתמשו בכל תרגיל חקירה שהם מכירים על מנת למשוך את הנחקרים בלשונם. חוקרים יכולים לומר שיש להם מסמכים מפלילים שונים, למרות שאין להם כל מסמך כזה, או לציין שיש עדים המספקים אינפורמציה שונה לחלוטין מהמידע שהנחקרים מסרו. חשוב לדעת שכל השיחות המתרחשות הן רשמיות, אין שיחות אוף – דה – רקורד וכל שיחה עם החוקרים תתועד ותיכנס לתיק. על מנת לא ליפול בתחבולות ובפחים שמציבים החוקרים, מומלץ להגיע לפגישת ייעוץ לפני חקירה במשטרה.
ייעוץ משפטי מעורך דין – מה כדאי לדעת על תרגילי חקירה?
יש חשיבות עצומה בהכרת זכויות הנחקרים במסגרת חקירה משטרתית:
- זכות השתיקה – כולם מכירים את הזכות הזאת מהסדרות בטלוויזיה, אך רק מעטים משתמשים בזכות זו. במהלך הייעוץ, עורך הדין יסביר מתי כדאי לעשות בזכות השתיקה שימוש, מתי היא משמשת לטובת הנחקרים, ומתי מומלץ למסור גרסה.
- יש לזכור, שזכות השתיקה היא חרב פיפיות – מחד, היא מונעת הפללה עצמית, אולם מאידך היא עלולה לחזק ראיות שכבר קיימות נגד החשוד.
- זכות ההיוועצות עם עורך דין פלילי – כאשר אדם נחקר באזהרה, יש לו הזכות לשוחח עורך דין לפני חקירה לשם היוועצות טרם חקירתו.
- על החוקר/ת להקריא לחשוד את העבירה/ות בהן הוא חשוד, ואז ליידע אותו כי יש לו זכות להתייעץ עם עו"ד בטרם תתחיל החקירה בפועל.
- היכרות עם השאלות שתישאלנה בחקירה – עו"ד מנוסה מכיר את השאלות ויידע להכין את לקוחותיו לקראתן.
- סימולציות – לפני החקירה כדאי לדמות סימולציה של חקירה. עורך מיומן ידמה בצורה טובה ככל הניתן את תרגילי החקירה ואת הסיטואציות בהן ניתן להיתקל. ההדמיות של החקירה יסייעו להבין טוב יותר את השלבים השונים בחקירה ולדעת מראש מהן המלכודות ותרגילי החקירה הצפויים.
- במסגרת הסימולציות והליווי של עורך הדין ניתן יהיה לקבל מענה למגוון שאלות שאף אחד לא חשב לשאול עד רגע האמת, כמו "האם לפני חקירה מכבים טלפון", ושאלות אחרות נוספות.
מה החשיבות של היערכות מוקדמת וייעוץ משפטי לפני החקירה?
חקירה משטרתית דורשת ייעוץ משפטי והיערכות מוקדמת מקיפה של עורך דין מנוסה שילווה לאורך כל זמן החקירה וייעץ לגבי כל השלבים השונים של ההליך הפלילי. מומלץ לפנות לעורך דין פלילי כבר בשלב המוקדם ביותר, על מנת למנוע טעויות שעלולות לעלות ביוקר רב. ההמלצה שלי היא לא להמתין, אלא לפנות לעורך דין בשלב הראשוני, כאשר מקבלים זימון לחקירה במשטרה, או בעת קבלת אזהרת חשוד לפני חקירה משטרה, או כאשר מתבצע מעצר.
האם כדאי לקבל ייעוץ לפני חקירה?
אם התקבל לזימון לחקירה במשטרה, אין להסס או להתלבט. חשוב לפנות באופן מידי לייעוץ לפני חקירה במשטרה.
לעו"ד רן תגר ניסיון עצום בהכנה לחקירות פליליות והוא בעל נאמנות בלתי מתפשרת לקהל לקוחותיו אותם הוא מייצג במגוון הליכים: ייעוץ לחשודים בחקירות, ייצוג בהליכי מעצר, הכנת תיקים וניהולם, ניהול מו"מ עם התביעה, ייצוג בערעורים ובעתירות ועוד.
ההמלצות על עו"ד רן תגר עוברות בין לקוחותיו הרבים בשל יכולתו הייחודית לזכות בתיקים סבוכים ומורכבים מאוד – גם אלו שנראים פעמים רבות כחסרי סיכוי.
משרד עורך דין רן תגר הוא בעל ניסיון רב בקשת רחבה מאוד של נושאים בתחום עבירות פליליות: עבירות אלימות, סמים (החזקה, סחר, גידול וחילוט רכוש), עבירות מין (אונס ומעשים מגונים), עבירות רכוש (שוד, גניבה והתפרצות), פשע מאורגן, דיני הסגרה ועוד.
אם ברצונכם לשמוע אינפורמציה נוספת על זכות היוועצות עם עורך דין לפני חקירה, עו"ד פלילי רן תגר ישמח לשוחח עמכם. אתם מוזמנים לצור איתנו קשר בטלפון: 072-2435333, בטלפון נייד: 050-7441415 או באימייל: ran@tagarlaw.com .
עו"ד רן תגר זמין עבורכם בכל שעות היממה!