אין ספק שהמפגש עם שוטרים מהווה סיטואציה בלתי נעימה עבור מרבית האזרחים, בוודאי כאשר מפגש זה נתפס כמאיים על החופש והפרטיות. אכן, כאשר אדם מעוכב או נעצר על ידי שוטרים, כאשר הוא מובא לתחנת המשטרה, כאשר מבקשים ממנו להזדהות, להצטלם, כאשר מבצעים חיפוש בביתו – כל המצבים הללו ונוספים עלולים להצית סערת רגשות. ואולם, מה שחשוב להימנע ממנו ככל הניתן הוא מלהפריע לשוטרים בעת מילוי תפקידם, ובוודאי שלא לנקוט בכל צורה של אלימות. התנהגות אלימה עלולה בהחלט להיחשב בתור תקיפת שוטר – עבירה חמורה שאף מוטל בגינה עונש מאסר ודאי.
מהי עבירת תקיפה?
על מנת להבין מהי תקיפת שוטר יש להבין תחילה כיצד מגדיר החוק את המונח "תקיפה". ובכן, סעיף 378 לחוק העונשין קובע כי תקיפה היא מצב בו אדם אחד מכה אדם אחר, או דוחף אותו, או נוגע בו או מפעיל על הגוף של השני כוח בדרך ישירה או עקיפה אחרת. זאת, כל עוד המגע הזה לא נעשה בהסכמה של הצד השני, או נעשה בהסכמה שהושגה על ידי תרמית. עוד חשוב לדעת כי על פי החוק המגע האלים אינו צריך להיות גוף אל גוף אלא יכול להיעשות גם באמצעים עקיפים כגון שימוש בחומרים, בחום, בחשמל, גז, ריחות, נוזלים וכיו"ב, כל עוד השימוש עלול לגרום לאחר תחושה של אי נוחות או נזק.
כבר מהגדרה זו ניתן ללמוד מספר דברים. ראשית, ההגדרה של "תקיפה" הינה רחבה מאוד ופעולות רבות עשויות להיכנס תחת הגדרה זו. שנית, אין כל צורך שלשוטר או לאדם אחר המותקף ייגרם נזק כלשהו, וגם אין התביעה צריכה להוכיח כוונה לגרימת נזק, או אפילו את העובדה שהאדם המותקף חש מאוים. מעבר לכך, הענישה הבסיסית על עבירת התקיפה הקלה ביותר (תקיפה סתם) היא עד שנתיים מאסר, אולם כפי שנראה מייד כאשר המותקף הוא שוטר הענישה גבוה ומחמירה יותר.
ומהי תקיפת שוטר?
ובכן, תקיפת שוטר היא תקיפה כאמור לעיל, רק שבמקרה הזה מדובר בשוטר. על פי סעיף 273 לחוק העונשין, העבירה מוגדרת כתקיפה הנגד שוטר או אדם אחר העוזר לשוטר, כל עוד היא קשורה למילוי תפקידו של השוטר ובשעה שהוא ממלא את תפקידה כחוק. זאת, להבדיל מתקיפה של אדם שהינו שוטר בעיקרון אך באותה עת לא מילא תפקיד, למשל קטטה בין אנשים על חוף הים או ברחוב, שהאחד מהם הוא שוטר בחופשה. עוד נדרש שהתוקף יידע באותה עת שמדובר בשוטר, להבדיל מאדם התוקף למשל בלש משטרה בבגדים אזרחיים שלא הזדהה בפניו.
בעוד שהענישה על עבירת תקיפה סתם היא עד שתי שנות מאסר, העונש על תקיפת שוטר עלול להגיע עד 3 שנות מאסר. יתר על כן, בעבירה זו קבע המחוקק ענישה מינימאלית של חודש, כלומר שאף בנסיבות יחסית מקלות חייב בית המשפט לגזור לפחות חודש מאסר, ללא שיקול דעת לשופט בעניין זה. יתרה מכך, הניסיון מראה כי הפרקליטות שהינה התובעת במקרים אלו, נוטה לדרוש עונשים מחמירים ומרתיעים במקרי תקיפות שוטרים, וגם בתי המשפט נוטים לגישה מחמירה.
מעבר לכך, התשובה לשאלה מה העונש על תקיפת שוטר תלויה בנסיבות. כמו בעבירות אחרות, בית המשפט יבחן את הנסיבות שהובילו לביצוע העבירה, לרבות התנהלות השוטר והנאשם, וכן נסיבות אישיות של הנאשם כמו עבר פלילי וכדומה. בנוסף, חשוב לדעת כי סעיף 274 לחוק העונשין קובע שבנסיבות מחמירות הענישה תהיה חמורה עוד יותר.
כך לדוגמא, נסיבות מחמירות יכולות להיות שימוש בנשק קר כמו סכין או בנשק חם כמו אקדח, אם לתקיפה היו שותפים יותר משני אנשים, וגם – אם התקיפה הייתה מכוונת להכשיל את השוטר בעת מילוי תפקידו או להפריע לו מלמלאו. יש לשים לב לכך שהמרחק בין תקיפה עקב סערת רוחות ובין כוונה להפריע לשוטר, אינו גדול בכלל, ועלול להביא לתוצאות חמורות בהרבה במידה ובית המשפט יתרשם שהייתה כוונה כזו. במקרה של נסיבות מחמירות, מוטל בגין תקיפת שוטר עונש מקסימאלי של 5 שנות מאסר, וכמו כן קיים רף מינימאלי לענישה של 3 חודשי מאסר – ללא שיקול דעת לשופט.
לפרטים נוספים ולקבלת סיוע משפטי פנו אל עו"ד רן תגר בטלפון 050-7441415.