הסמכות להעניק חנינה בישראל נתונה לנשיא המדינה ולו מרחב הכרעה עצמאי. כל אדם יכול ורשאי לפנות לנשיא המדינה ולבקש כי תבחן בקשתו להתערבות הנשיא בעניינו – בין אם מדובר באסיר, המבקש לשנות את תקופת המאסר שהוטלה עליו, ובין אם מדובר במי שניתנה לגביו החלטה שיפוטית בהליך פלילי והוא מבקש לשנות את תוצאותיו. הנשיא מעניק חנינה גם לאסירי עולם כאשר הוא קוצב את עונשו של אסיר העולם, כלומר המרת עונש ממאסר עולם למאסר שמספר שנותיו קצוב.
בטרם ייתן הנשיא את החלטתו בבקשת החנינה, נעשות במשרד המשפטים פעולות הכנה והנשיא מתבסס בהחלטתו על המלצת שר המשפטים, לפי חוות דעת שניתנה על ידי מחלקת החנינות שבמשרדו. מחלקת החנינות במשרד המשפטים מכינה את החומר הנוגע למבקש החנינה, המחלקה פונה לגופים שונים לשם קבלת חומר וחוות דעת בנוגע למבקש החנינה. הפניות הן בעיקר לבתי המשפט לצורך קבלת תיקו של המבקש החנינה, למטה הארצי של המשטרה, לשירות בתי הסוהר ולשירות המבחן לקבלת חוות דעת והערות. לאחר קבלת החומר מכינה המחלקה דו"ח לשר המשפטים, כדי שייקבע את עמדתו וזו מועברת לנשיא המדינה. חשוב לדעת כי בין סמכויותיו של הנשיא הוא רשאי לסרב לתת חנינה אף אם משרד המשפטים המליץ לעשות כן.
היענות לבקשת החנינה תהא בגין נסיבות מיוחדות שכל בקשה תיבחן לגופה. להלן יפורטו מקצת הנסיבות הקבועות בחוק .
במידה והבקשה להקל מתבססת על נסיבות כלכליות, יש להמציא מסמכים רשמיים התומכים בטענות. מסמכים כגון: תלוש משכורת, דף חשבון בנק, אישור על קצבת הבטחת הכנסה, אישור על תשלום דמי אבטלה, מסמכי הוצאה לפועל, אישורים לגבי חובות ותשלומים נדרשים, הכרזה על חייב מוגבל באמצעים, אישור על מינוי כונס נכסים, או כל מסמך אחר המאמת את המצב הכלכלי.
במידה והבקשה מתבססת על נימוקים סוציאליים הנוגעים למשפחת מבקש החנינה יש לצרף חוות דעת מעובדת רווחה או כל גורם מטפל בקהילה, כמו גם אנשי חינוך המטפלים בילדים, פסיכולוגים, פסיכיאטריים וכדומה.
במידה והבקשה מתבססת על נימוקים רפואיים יש לצרף אישורים רפואיים רלוונטיים המתארים את המחלות, נכויות באם ישנן וכדומה.
אם המקרה שבגינו יש לך רישום פלילי הגיע לדיון בבית המשפט, ואין זה משנה אם ההליך הסתיים בהרשעה אם לאו, הרי שיש לפנות לנשיא המדינה בבקשה למתן חנינה בהתאם לקריטריונים הקבועים בחוק.
בשני המקרים, חשוב להקדיש לפנייה תשומת לב מרבית, ורצוי להסתייע בעורך דין המנוסה בתחום זה.
ניסוח נכון של הבקשה, תוך בחינת מכלול נסיבות המקרה, לרבות הנסיבות האישיות של הנאשם או הנחקר, ונקיטת המהלכים הנכונים בעניין, יועילו ויסייעו רבות בדרך למחיקת הרישום הפלילי.
זכור, ניסוח לקוי ואי הכרת המערכת, עלולים להביא למצב בו הרישום יוותר על כנו, על כל המשמעויות הקשות שבכך.
באם נחקרת במשטרה, עליך לפעול באופן מיידי, ורצוי בסיוע עו"ד העוסק בתחום זה, לשם מחיקת הרישום הפלילי, שכן חקירה שכזו, גם אם נסגרה בסופו של הליך ולא הוגש כנגדך כתב אישום, עלולה לגרום לך לבעיות בכל סיטואציה בה נידרש בעתיד להציג גיליון רישום פלילי.
הדוגמאות לדרישה להצגת גיליון רישום פלילי הינן רבות, וכמעט כל אחד מאתנו יאלץ, בשלב כזה או אחר, להציג תמצית רישום פלילי. כך למשל – בעת חיפוש עבודה, בעת הגשת הצעה למכרז לרכישת קרקע במושב, בעת הגשת מועמדות לקבלת רישיון לעסוק במקצועות מסוימים, כמו עורך דין, רואי חשבון, תפקידים ציבוריים מסוימים כגון דירקטורים, הצעה למכרזים עם גופים ביטחוניים או מפעלים ביטחוניים וכיו"ב.