אחד התחומים אשר נחשבים ליותר מורכבים במשפט הפלילי הינו עבירת אלימות במשפחה. מדובר ברוב המקרים בעבירות שמבצע הבעל נגד בת זוגו. יחד עם זאת, בכל מקרה בו קיים עימות, אלימות או אלימות מינית בין בני זוג (גם אם אינם נשואים) יסווג המקרה במשטרה כעבירת אלמ"ב (אלימות במשפחה משטרה). המחוקק ובתי המשפט מכירים באלימות המופעלת כנגד בת / בן הזוג שאינה בהכרח פיזית, מאחר וקיימים מספר סוגי אלימות במשפחה כגון אלימות מילולית ואיומים, אלימות נפשית והשפלות, הטרדות, עיכוב, שליטה על כספים, בידוד מהחברה ועוד.
חוק למניעת אלימות במשפחה
מדובר בכלי משפטי חשוב המספק הגנה משפטית, סיוע ותמיכה לנפגעי אלימות במשפחה. החוק מאפשר לבית המשפט להוציא צווי הגנה המרחיקים את בן הזוג המתעלל מהקורבן וגם מטילים עליו מגבלות התנהגות. בנוסף, החוק מאפשר לנפגעים לקבל סיוע ותמיכה מגורמים מקצועיים כמו עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ומקלטים לנשים מוכות.
החוק למניעת אלימות במשפחה הוא צעד חשוב במאבק באלימות במשפחה ונותן תקווה לנפגעים בעת דיווח על אלימות במשפחה. עם זאת, חשוב לציין שיש עוד דרך ארוכה לעשות בנושא ויש להמשיך ולפעול להגברת האכיפה של החוק, להרחבת שירותי הסיוע לנפגעים ולשיפור מערך ההגנה עליהם.
בתי המשפט ואלימות במשפחה
בשל הרגישות הטבעית הקיימת בסכסוכים משפחתיים, בתי המשפט ומשטרת ישראל לא פעם ניצבים מול דילמה אמיתית לא פשוטה בכלל. תלונות על אלימות בתוך המשפחה מטופלות במחלק אלמ"ב בכל תחנת משטרה.
עבירות אלמ"ב עלולות להביא למצב בעייתי, שהרי כל זוג מתווכח לפעמים והרמת הקול והגעה לטונים גבוהים אינה נדירה בין בני זוג. לעיתים אחד מבני הזוג מרגיש מפוחד ומאוים ולכן הוא מיד מפרש את הדבר כאיום או אלימות שגורמת לו להתלונן במשטרה ולהביא למעצרו של בן/בת הזוג.
התפתחות החקירה
מאחר והמשטרה חוששת שמא יקרה הגרוע מכל, קרי רצח בת הזוג, היא אינה לוקחת סיכונים מיותרים ולרוב היא עוצרת את בן הזוג התוקפן כדי "לקרר" את המצב, ואז יוכלו לבצע הערכת מסוכנות ולבחון האם מדובר באלימות מתמשכת, האם מדובר בבעל מכה סדרתי, או שמא האישה פירשה לא נכון את הסיטואציה ומיד מיהרה להתלונן למרות שהרמת הקול הייתה רגעית וללא כל אלמנט אלים שהתלווה אליה.
קושי נוסף, אשר לעיתים משנה את כל התמונה הראייתית בתיק החקירה, הוא שאין עדים למקרה, ואז אנו מצויים בסיטואציה של גרסה מול גרסה.
כמו כן, לא פעם מגלים במשטרה כי בני הזוג נמצאים במשבר זוגי המוביל לגירושין, ולכן מוגשות תלונות על אלימות המופעלת גם נגד הילדים המשותפים, וזאת כדי ליצור "יתרון" משמעותי בכל הנוגע למשמורת של ההורה על הילד, או ככלי נקמה ומיקוח על רכוש משותף.
מהי מדיניות המשטרה בנושא?
אף על פי שמדובר בנושא מורכב שאין בו דרך פעולה אחת נכונה, יודגש כי במקרה בו קיימות ראיות נוספות מלבד גרסת המתלונן/נת, למשל חבלות או עדות לפגיעה אחרת (פגיעה מינית למשל), גרסת המתלונן/נת עדיפה. אולם אל תטעו, לא פעם נתקלתי באשה ששיקרה לגבי התנהגותו של בן זוגה המכה לכאורה, ולבסוף לאחר חקירה נוספת ובחינת הפרטים נתגלה כי המציאות הייתה רחוקה מתלונת בת-הזוג והיה מדובר בתלונת שווא אלימות במשפחה.
יחד עם זאת, חוקרי המשטרה עומדים לא פעם תחת ביקורת ציבורית על שחרור בני זוג אלימים שלבסוף רצחו את בנות זוגן לאחר ששוחררו. לכן, לחוקרים יש סל סמכויות, כגון הרחקה מבן/בת הזוג ומהעיר בה הם מתגוררים.
במקרים חמורים שבהם מתגלה מסכת התעללות או אלימות קשה שהופנתה כלפי בן/בת הזוג, בן הזוג המכה ייעצר, יוגש נגדו כתב אישום וברוב המקרים תוגש גם בקשה למעצר עד תום ההליכים.
ישנם מקרים רבים בהם האלימות מצד בן/בת הזוג התבטאה במעשה יחיד וחד פעמי ללא פגיעה פיזית במתלוננת, או שמדובר בבן זוג שנעדר עבר פלילי ונחשב אדם נורמטיבי. בנסיבות מסוימות, ולרוב לאחר תקופה בה לא היו תלונות נוספות ובני הזוג ניגשו לטיפול, התיק כנגד בן הזוג המכה נסגר או שהתביעה מסכימה לסיים את ההליך הפלילי גם ללא הגשת כתב אישום אלימות במשפחה.
ייעוץ משפטי בנושא אלימות במשפחה
אלימות במשפחה- למי פונים? משרד עו"ד רן תגר מתמחה בייצוג וייעוץ בעבירות האלימות השונות, לרבות עבירות אלימות במשפחה, וצבר שורת הצלחות בתחום זה. עורך דין פלילי לאלימות במשפחה ישתמש בכל הידע והניסיון שרכש על מנת למזער את הנזק שנגרם, בין אם ע"י ניהול מו"מ עם גורמי התביעה לצורך השגת הסדר טיעון מקל, ובין אם באמצעות ניהול הוכחות עד לפסק הדין המזכה.
התקשרו אלינו לצורך קבלת ייעוץ ראשוני ותיאום פגישה במספר 050-7441415 או למשרד בטלפון 072-2435333